Selim on kokopitkä fiktiivinen elokuva, joka perustuu säveltäjä-pianisti Selim Palmgrenin elämään. Keskiössä on Palmgrenin ja oopperalaulaja Maikki Järnefeltin rankka rakkaustarina.

Elokuva kertoo suomalaisen taiteen kultakauden, Sibeliuksen varjoon jääneen, taiteilijan traagisen elämäntarinan.

Selim Palmgrenin merkitys suomalaisessa kulttuurihistoriassa on suuri, mutta samalla tuo merkitys on jäänyt ilman sen ansaitsemaa huomiota. Palmgren sävelsi yli 300 erillistä pianokappaletta sekä viisi pianokonserttoa, jotka kuuluvat lajinsa perusteoksiin Suomen sävelmusiikissa. Lopullisesti Palmgrenin aseman Suomen musiikissa varmisti hänen toinen pianokonserttonsa Virta, jonka menestys jatkui sen ulkomaisissa esityksissä.

Monien mielestä aikansa kansainvälisimpänä suomalaisena säveltäjänä ja oman instrumenttinsa virtuoosina, Palmgrenin perintö suomalaisessa sävellystaiteessa on merkittävä.

Elokuvan kautta koko Suomen taidekentän kannalta huomattavan, mutta Porissa syntyneen, säveltäjän merkitys ja elämäntarina tulevat vihdoin suuren kansan tietoon.Se tulee valmistuttuaan olemaan tärkeä Suomen historiaa ja kulttuuriperintöä popularisoiva elokuva, joka on kertomus menneisyyden tapahtumista, mutta ennen kaikkea kertomus ihmisestä ja merkittävästä säveltäjästä.

Tavanomaisesta eeppisen elokuvan siistitystä ja romantisoivasta visuaalisesta tyylistä poiketen Selim-elokuva hakee inspiraatiota Tanskan Dogma 95 -liikkeestä ja sen realistisuuteen sekä luonnollisuuteen pyrkivästä teknisestä toteutustavasta.

Kirjoitin elokuvan inhimillisestä ihmisestä. En siis ainoastaan esittele sivustakatsojana elämän eri vaiheita kronologisessa järjestyksessä, vaan pyrin katsomaan ihmistä läheltä. Se on elokuvan tärkein ominaisuus taiteenlajina. Selim-elokuva pysähtyy valikoituihin hetkiin, joista voimme löytää syy-seuraus-suhteita niin menneestä kuin tulevastakin. Taustalla ovat myös Suomen kansaa jakavat historian murrosvaiheet, kuten kielikysymys ja itsenäistyvän Suomen kasvukivut, jotka näkyvät osana sen ajan yhteiskuntaa ja yksilöitä. – käsikirjoittaja ja ohjaaja Antti-Jussi Marjamäki